Bonnier Faktas författare prisas av Måltidsakademien
I 2019 års upplaga av Årets svenska måltidslitteratur prisas Mathias Dahlgren, Paul Svensson och Martin Nordin för sina böcker Kokbok för grå dagar, Rädda maten och Eld rök grönt.
Kokbok för grå dagar av Mathias Dahlgren
Kokbok för grå dagar av Mathias Dahlgren tilldelades priset i kategorin "A la carte – Best chef books", med motiveringen:
”Med denna bildrika text- och receptsamling om det mörka halvåret etablerar sig vår förste kockvärldsmästare som filosof. Vardagliga iakttagelser, vass galghumor och ren förtvivlan balanseras med kökets kreativa tröst: Man kan alltid äta nå´t gott!”.
Rädda maten! av Paul Svensson och Christofer Ekman
Rädda maten! av Paul Svensson och Christofer Ekman tilldelades priset i kategorin "Mat och miljö", med motiveringen:
”Paul Svenssons pop up-restaurang Retaste föddes ur en vilja att helt stoppa matsvinnet – och i stället göra svinnet till en resurs. Recepten i modern nordisk stil, med signaturrätter som kompostbakad lök och förädling i form av inläggningar och smaksättare, ger hopp om en hållbar framtid”.
Eld rök grönt av Martin Nordin
Eld rök grönt av Martin Nordin tilldelades priset i kategorin "Vegetariskt", med motiveringen:
”Tillagning av grönsaker med eld och rök fördjupar smakerna och varierar måltiderna. En inspirerande bok fylld med grillexperiment, tips och idéer till vår tids mat”.