Bonnier Fakta, 2020-05-05

Foto: Roine Magnusson

Närmare naturen – en bok om varför vi mår bättre därute

Vi får lättare att tänka klart, pulsen sjunker och blodtrycket stabiliseras. Efter snart fyrtio år av forskning har det blivit erkänt på allvar: vi kan bli friskare, gladare, lugnare och smartare bara av att vara i naturen. Men inte bara det: närhet till naturen kan också ge inre styrka – ett existentiellt fotfäste när tillvaron gungar, menar Åsa Ottosson och Mats Ottosson, aktuella med boken  Närmare naturen.

Vill inspirera för att hitta lugn och styrka

– Vi vill påminna om hur viktig naturnärhet kan vara; dels i vardagen, men också när livet känns lite extra tungt. Genom att berätta om forskning och förmedla egna och andras erfarenheter vill vi inspirera människor att gå ut för att hitta lugn och inre styrka. Vi tror att det är viktigt att vara i naturen regelbundet för att man ska må riktigt bra, men att många glömmer bort det i vardagen.

Där får vi vara som vi är

Närmare naturen är en populärvetenskaplig och vacker bok om varför vi mår bra av att vistas därute, bland träden och fåglarna, i solen, vid vattnet och utsikterna. Bekymmer och stress blir lättare att hantera om vi ibland går ut ur människobubblan och in i det där större levande sammanhanget. Det är där vi får vara som vi är. Boken är illustrerad med analoga fotografier tagna med gamla storformatskameror av Roine Magnusson.

En fristad i coronatider

– När det råder exceptionella omständigheter i samhället kan det vara en befrielse att vara i ett sammanhang som är helt opåverkat. Talgoxar och ekorrar har väl sina egna utmaningar, men de är helt obekymrade om våra. Det kan smitta av sig, på ett skönt sätt. Vi vet också att naturvistelser kan ge ett existentiellt fotfäste när livet känns upp och ner. Att människor finner mening och tröst därute. Forskning visar exempelvis att naturen är det viktigaste orka-med-livet-verktyget för svenska cancerpatienter. Dessutom fungerar ju våra naturliga omgivningar rent praktiskt som en fristad i coronatider, eftersom risken för smitta är mindre där. Det är många som upptäckt det, och som flyttat ut sitt umgänge i det fria, säger Åsa och Mats i en intervju. Läs mer här.

Roine, Åsa och Mats. Foto: Roine Magnusson

Ur innehållet:

Tjuren Ferdinand-effekten

EN EGEN KORKEK

VAD NATUREN KAN BETYDA

Det man kan mäta och bevisa – och allt det andra

Foto: Roine Magnusson

Den enskilda platsen

SKOGEN

Vad japaner pratar om när de pratar om skogsbad 

VATTNET

Man ångrar aldrig ett bad

STADEN

Den närmaste naturens nytta och glädje

HIMLEN

Glöm inte att se upp!

VIDDERNA

Att vandra och vara någon helt annanstans

Foto: Roine Magnusson

Det stora hela

URSPRUNGET

Inuti oss har vi inte vuxit ifrån naturen

SÄLLSKAPET

Vi är inte ensamma på planeten

DEN INRE STYRKAN

Hur naturen kan ge tröst och existentiellt fotfäste

Närmare naturen

DEN SJÄLVKLARA RIKTIGNINGEN

Foto: Reine Magnusson

Finns även som ljudbok – i uppläsning av Lena Endre.

Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp:

Det här är en riktigt fin bok – välskriven och mycket tänkvärd. Åsa och Mats Ottosson sätter forskningen som en bakgrund för att fokusera på naturvistelsen och naturnärvaron. Det vardagliga och existentiella som, trots att många slarvar med det, ändå är så viktigt i våra liv.