Skörda, lagra, laga – boken för alla som odlar ätbart
Mästerodlarduon Johannes Wätterbäck och Theres Lundén är aktuella med sin tredje bok Skörda, lagra, laga. Det är både en trädgårdsbok med erfarna råd från Farbror Grön och en kokbok med deras bästa recept, en oslagbar kombination för alla som odlar ätbart!
Johannes Wätterbäck och Theres Lundén delar sin tid mellan lägenheten i Västerås och timmerhuset i Sörmland. De odlar varhelst de kan! I fönstren i lägenheten, i köksträdgården, i en stadsodling runt knuten, i växthuset och trädgårdslanden vid fritidshuset. Tillsammans driver den populära bloggen Farbror Grön, en blogg som lett vidare till kurser, poddar, föreläsningar och böcker.
”För oss har mat och måltider sedan länge varit en stor och viktig del i livet och så fort någon eller något har firats har smakerna stått i centrum. Efter år av fascination för olika råvaror och smaker från tider som flytt, från olika tillagningssätt och kulturer närdes en nyfikenhet på att odla grönsaker och att bevara och förvandla dem på bästa sätt.”
Vi fick en frågestund med Johannes och Theres. Här ger de sina bästa tips och berättar om de vanligaste nybörjarmisstagen och om sina favoritrecept i boken.
Vilka är era tre bästa tips för nybörjarodlaren att komma igång?
Näringsrik jord, tillgång på mycket ljus och att vattna regelbundet. Börja odla grönsaker med kort utveckligstid, rucola, spenat och dill. Rotfrukter brukar ofta klara sig ganska bra på egen hand när de väl börjat att växa i jorden. Att våga ge sig hän och inte bli nedslagen av att misslyckas, att se och upptäck vad som går bra och att inte dra förhastade slutsatser. Glädjen att få äta 5 egenodlade potatisar kanske är större att äta 50 kg. Att det blev något överhuvudtaget och att du var med och skapade detta.
Att inte ge upp och att lära sig av naturen, vad händer där. Vad kan man kopiera? Löv faller till marken och det blir jord = löv kan bli jord = man kan göra egen jord av löv. Och vad kan man förbättra. Tex att täckodla med färskt gräsklipp är att förbättra naturen. Gräsklippet är extremt näringsrikt men hamnar inte naturligt i tjockare skikt. Men när vi lägger det i ett 10 cm tjockt lagermellan våra grödor har vi koncentrerat energin och omskapar den till våra grödor.
Och vilka grödor rekommenderar ni att man börjar med?
Fransk delikatesspotatis, för att den är så otroligt god och för att man kan örja skörda av den redan i juli, den är snabb! Vår favoritsort är Cherie. Testa också att så dill lite här och där så den kan få komma upp lite spontant i dina odlingar. Ett gäng jordgubbsplantor i en pallkrage är inte heller fy skam och kan ge frukter i åtminstone 3 år framåt. Se till att vattna och gödsla sparsamt.
Vilka är era favoritgrödor och varför?
Zucchinin "Costata Romanesco", klassad som världens godaste. Finns ingen annan som har den konsistensen och smaken. Tomater i olika färger och sorter. Ett kök utan tomater är ett tomt kök. Man kan laga så otroligt mycket gott av tomater och de är själva sinnebilden av odlandet tycke vi. Potatis kommer man lång med och ger mättnad och energi. Inte minst i kristider har den en given plats. Även kål har vi svårt att leva utan, spetskål, vitkål, svartkål, kålrabbi, majrovor mm. Goda och fulla med näring.
Vad skördar ni just nu hemma hos er/i era andra odlingar (mitten/slutet av april)?
Övervintrade grödor: Stjälkselleri, grönkål, rosettkål, Perenna: luftök piplök, gräslök, ramslök, kvarglömda potatisar som vi stöter på lite här och där i jorden. Inomhus skördar vi minislanggurkor från våra fönster och basilika och sallat från våra hydroponiska odlingar.
Vilka är era bästa tips för att lagra och ta tillvara på det man odlat hemma?
Många grödor som växer under jorden kan med fördel lämnas kvar och lagras där och en heldel kålväxter kan stå kvar när minusgrader och snö kommer. Rotfrukter är goda att puckla och tomater kan frysas hela. Både tomat, zucchini, pumpa och sötpotatis kan lagras ganska länge i rumstemperatur. Att göra örtsalt på sina egna örter blandat med lökblast och rotselleristjälkar är sannerligen en lyx. Semitorkade tomater i olja är riktigt lyxiga att ta fram till olika bröd och rätter.
Har ni några favoritrecept i boken?
Alla skulle man kunna säga men det vi kanske skulle vilja slå ett extra slag för är att göra egen fermenterad chilisås. Det är så otroligt gott och såsen håller i ca 2 år i kylskåpet utan konserveringsmedel. Rabarberkakan med mörk choklad är också livsfarligt god. Överlag älskar vi smårätter och tycker om att kombinera en middag av dem. Lite tapasinspirerat på egenodlade råvaror och rätter.
Vilka är de vanligaste misstagen när man som nybörjare ska börja odla?
Att man är lat, gödslar för lite, vattnar för lite, driver upp plantor med för lite ljus och tror att odlingen ska sköta sig själv, vilket den kan om man är medveten om odlades processer, men det kan ta en stund innan man är där.