Bonnier Fakta, 2020-05-08

Ta för dig av naturens eget skafferi – och njut samtidigt av vistelsen

Vad passar bättre än att ge sig ut i naturen på semestern, och lära sig mer om det ätbara som finns där ute? Kanske kan den sociala distansen öppna upp för mer närhet till naturen, och passa på att plocka vilda växter som du kan använda hemma i köket. Till exempel en creme brulée med rosengrädde.

Vi har intervjuat Lisen Sundgren, författare till boken Äta vilda växter.

Här berättar hon vilka fantastiska växter vi kan njuta av under sommaren i Sverige.

Nämn tre växter man kan plocka nu i juli och augusti?

Satsa på rosor och så småningom deras nypon, älggräsblommor och strandmålla om du bor vid havet, annars svinmålla och gatkamomill som ju är en ljuvlig smaksättare. Och naturligtvis vildhallon, smultron och blåbär…hm…sa du tre? Har svårt att begränsa mig!

Har du något favoritrecept med någon växt som finns att plocka under sommaren?

Jag är väldigt svag för creme brulée med rosen-, eller gatkamomill grädde. Ett annat desserttips: låt blommorna dra i halvtorrt vitt vin och låt dra i några dagar. Sila bort blommorna och använd vinet i en sabayonnekräm att servera till färska bär, det är så himmelskt gott. Otippat gott är att strö röllika blommor över färska jordgubbar eller hallon.

Gatkamomill

På sommaren vill jag äta lättlagat så det blir mycket härliga sallader på de grönsaker jag får tag i från lokala gårdar. Prova till exempel en ros-, och rödklöver sallad med linser varför inte blanda massor med cocktailtomater med svinmålla / strandmålla, röllikablad och rosenblad. Nu har också backlök och sandlök gått i blom och fått små groddknoppar. Använd dem som lök.

Lägg några rosenblad i en kanna vatten för ett smaksatt vatten eller gör en somrig infusion (te) av rödklöver och rosor.

Ängssyra

Vad har du för bästa tips för den som är nybörjare ute i naturen?

Börja med växter du känner igen. Man kommer långt med att bara lära sig tre-fyra växter, börja i det lilla och nära.

Vad brukar du ha med dig för grejer när du går ut i naturen?

Påsar och en sax är allt som behövs. Om man inte vill laga maten i naturen, då behövs ett bärbart campingkök eller liknande.

Något annat man ska tänka på när man ger sig ut och plockar vilt? 

Allemansrätten – det vill säga inte störa och inte förstöra. Det är inte tillåtet att gräva upp rötter eller bryta av kvistar. Skörda vackert helt enkelt! Plocka minst 50 meter från trafikerad väg och var säker på att det du plockar är ätligt. I boken finns bilder på de allra giftigaste växterna som du absolut ska undvika. Be om markägares tillstånd om du vill plocka på privat mark och kolla regler för naturreservat och nationalparker. Plocka inte mer än 20 procent av ett bestånd – lämna resten åt växtens fortplantning och till andra varelser som är beroende av växten. Ta gärna med dig en extra påse till att plocka skräp som du hittar på vägen! Det är ett fint sätt att tacka naturen och ge något tillbaka. Att ge sig ut och samla växter är perfekt just nu: naturen är som vackrast, social distans öppnar för närhet till naturen och maten är gratis. Och väldigt näringsrik.

Det här är ett utdrag ur boken. Läs mer i Äta vilda växter av Lisen Sundgren.

Om Lisen Sundgren

Lisen Sundgren är en av Sveriges främsta experter på användningen av både vilda och odlade ätliga växter. Som pionjär inom detta område började hon för över två decennier sedan, och har sedan dess delat med sig av sin kunskap och erfarenhet som prisbelönt författare, föreläsare, skribent och mentor. Lisen är dessutom utbildad natur- och skogsterapiguide, kostrådgivare och herbalist/örtterapeut, och hon har skapat en egen nisch som förespråkar ett liv i samklang med naturen.

Foto: Bianca Brandon-Cox