Bonnier Fakta, 2020-10-16

Foto: Shutterstock

Sätt guldkant på middagen – 3 recept som innehåller champagne

Få saker känns så festliga som att skåla i ett glas champagne. Ett annat och mindre traditionellt sätt att förtära champagne är dock att använda den i matlagningen – såväl alkoholfritt som gott!

Här bjuder vi på tre lyxiga recept och som alla innehåller en skvätt champagne och definitivt höjer feststämningen

Pilgrimsmusslor i champagnesås

Systrarna Eisenmans mingelmat av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman

Pilgrimsmusslor i champagnesås

24 stycken som tilltugg eller till 8 som förrätt

24 pilgrimsmusslor (ca 350 g)

salt och peppar

1 msk olivolja

Champagnesås

1 schalottenlök, finhackad

1 msk smör

1 dl vitt vin

4 dl fiskbuljong

3 dl vispgrädde

1 msk ljus maizenaredning

1 tsk färskpressad citronsaft

1 dl champagne eller mousserande vitt vin

Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt koka i cirka 10 minuter. Red såsen med maizena. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm. 
  2. Vispa resten av grädden.
  3. Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Värm oljan i en grill- eller stekpanna och stek pilgrimsmusslorna i cirka 1 minut på varje sida.  
  4. Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagne. Fördela såsen i skedar eller på små tall­rikar. Lägg en pilgrimsmussla i såsen. Servera direkt.

Tips! Godast om den serveras nygjord.

Sjötunga med champagnesås

Morberg firar jul av Per Morberg

Foto: Patric Leo

Utgå från en bra fond, låt såsen puttra ner tills den får den där mättade, beiga färgen, slå på champagnen, låt det ånga av och har jag sagt att man ska smaka av medan man lagar maten?

6 personer

1 kg filé av sjötunga

salt och vitpeppar

1–2 morötter

3 schalottenlökar

10 cm purjolök

3 dl champagne

1 ½ dl fiskbuljong

25 g smör

Champagnesås

3 schalottenlökar

1 liten morot

7 champinjoner

smör till stekning

några persiljestjälkar

1 kvist timjan

7 dl fiskbuljong

5 dl champagne

5 dl vispgrädde

75 g smör

Salt och nymalen vitpeppar

Garnering

1 morot

75 g rotselleri

½ purjolök

30 havskräftstjärtar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop dem med den sida där skinnet suttit inåt och lägg dem i en smord ugnsform. Skala och skiva morötterna och schalottenlöken. Skölj och skiva purjolöken. Lägg alltsammans i formen och häll på champagne och buljong. Strö över lite salt och klicka på smör. Ställ in formen i ugnen och pochera fisken i cirka 10 minuter, ös då och då.
  3. Ta upp fisken ur formen och håll den varm under folie. Spara buljongen till såsen.
  4. Skala och skiva löken och moroten till såsen. Klyfta champinjonerna. Fräs alltsammans i lite smör med persiljestjälkarna och timjankvisten i en kastrull utan att det tar färg. Slå på buljongen från fiskkoket samt ytterligare fiskbuljong, sammanlagt 7 dl, och champagnen. Koka ner tills cirka hälften återstår. Sila såsen (tryck lite med en träslev i silen) ner i en annan kastrull. Tillsätt grädden och koka ner såsen ytterligare tills 6–7 dl återstår. Vispa ner smöret i såsen strax före servering för att få den glansig. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skala och finstrimla moroten och rotsellerin till garneringen. Skölj och finstrimla purjolöken. Förväll alltsammans några sekunder i kokande vatten.
  6. Häll lite champagne över fisken strax före servering. Servera med champagnesås och garnera med havskräftstjärtar och de finstrimlade grönsakerna. 

Lammfilé med timjan och gröna ärter

Fest på 30 minuter av Jessica Frej

Foto: Johanna Kaseel

Lamminnerfilé är bland det godaste som finns i köttväg, obeskrivligt mört och väldigt smakrikt. Lamminnerfiléerna är också lätta att tillaga snabbt då de är väldigt små och det går snabbt att steka. Det här är en rätt som kom till en sådan där dag när man är full av inspiration och testar nytt, det blev makalöst bra med den här krämiga ärthistorian till.

1 kg lamminnerfilé

2 vitlöksklyftor

600 g frysta ärter

1 kruka färsk timjan

150 g parmesanost eller annan smakrik vällagrad ost

20 körsbärstomater

2 krm salt

2 krm svartpeppar, nymalen

40 g smör att steka i

1 dl pinjenötter

1 dl vitt vin eller mousserande vin

3 dl vispgrädde

1 msk koncentrerad kycklingfond

Gör så här

  1. Börja med att ta fram lammfiléerna. Låt dem gärna ligga framme i rumstemperatur i någon halvtimme före stekning.
  2. Finhacka vitlöken, ta fram ärterna ur frysen, finhacka timjan, riv osten och klyfta tomaterna.
  3. Krydda lammet med salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i smöret.
  4. När smöret har tystnat, lägg i lammfiléerna och stek på hög värme. Stek i cirka 2 minuter på varje sida, det smakar bäst när köttet är rosa. Ta upp lammfiléerna och lägg på en skärbräda att vila.
  5. Sänk värmen till medelvärme. Tillsätt pinjenötterna i pannan och låt dem steka i cirka 30 sekunder. Tillsätt vitlöken och låt den också steka i 30 sekunder. Häll på vin, grädde, fond och timjan, låt det koka ihop i 4 minuter.
  6. Tillsätt ärterna och låt dem tina i såsen.
  7. Häll i tomater och ost när ärterna har tinat och rör tills osten har smält.
  8. Skiva upp lammet. Lägg lammet ovanpå ärterna, antingen på ett stort fat eller på tallrikar.

Recept kommer från böckerna

Systrarna Eisenmans mingelmat av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman

Morberg firar jul av Per Morberg

Fest på 30 minuter av Jessica Frej