Bonnier Fakta, 2020-11-12

En klockren väg till ett längre liv

Nu utkommer succéboken 24-timmarskoden (The circadian code) på svenska. Bokens författare Satchin Panda är professor vid det amerikanska biomedicinska forskningscentret Salk Institute. Han bedriver världsledande forskning om hur kroppens inre klockor påverkar kropp och själ.

Enligt Satchin Panda finns en kod för att hålla sig friskare, gladare och smalare – och den är till och med enkel att knäcka. Det handlar om att följa sina inneboende dygnsrytmer. Att äta, träna och sova vid rätt tid på dygnet. Vad sägs om att NÄR du äter är viktigare än vad?

Så får du koll på din inre klocka

Nästan varenda cell i kroppen har en egen inre klocka, vilket är väldigt  fascinerande med tanke på att kroppen består av ungefär 30 triljoner  celler. Det här fängslande ämnet väcker många frågor. Hur samarbetar de inre klockorna i kroppen för att främja hälsa, välmående och prestation? Är att hålla vikten bara en fråga om hur mycket och vad du äter, eller beror det i själva verket på när du äter? Hur kan du hålla dina inre klockor i takt för att undvika svåra sjukdomar och för att få saker gjorda? Svaret på de här frågorna, och många, många fler finns i 24-timmarskoden.

Satchin Pandas banbrytande forskning kan revolutionera många människors hälsa och liv. Ett enkelt sätt att minska risken inte bara för övervikt, cancer och hjärtkärlsjukdom, utan även för depression, demens och autoimmuna sjukdomar. Han har bland annat publicerat studier som visar att du genom att äta under ett begränsat antal timmar per dygn kan förbättra din hälsa inom så gott som alla områden.

Dr Michael Mosley, läkare, vetenskapsjournalist på BBC och mannen bakom bland annat 5:2-dieten

– Jag har följt Satchin Pandas forskning om periodisk fasta sedan han publicerade sina tidiga studier 2012 och då bildade en av kärnteorierna bakom min egen bok om 5:2-dieten. Att äta tidsbegränsat över dygnet ger resultat och är baserad på verklig vetenskap, men den här boken handlar om mycket mer än så. Om du vill förstå den cirkadiska klockan och hur den påverkar ditt liv, så är den här boken en måste.

Enkla livsstilsförändringar för att återupprätta rytmen

Vetenskapen om cirkadiska rytmer (det vill säga dygnsrytmer) är ett tvärvetenskapligt fält som involverar biologer, träningsfysiologer, matematiker, psykologer, sömnforskare, nutritionister, endokrinologer, ögonspecialister, genetiker, onkologer med flera. Tillsammans har experter inom dessa områden upptäckt att det räcker att justera tajmingen i våra liv och göra enkla livsstilsförändringar för att återupprätta vår rytm. Detta kallar Satchin Panda för 24-timmarkoden. Dessa lärdomar och små justeringar av hur du sover, äter, arbetar, studerar, tränar och tänder lamporna i ditt hem kommer att göra fundamental skillnad för din hälsa. De positiva effekterna kan faktiskt bli mycket kraftfullare och långvarigare än av någon medicinering eller specialdiet.

Dr Christian Benedict, sömn- och hjärnforskare vid Uppsala Universitet, som också har skrivit förordet till boken 24-timmarskoden:

– Satchin Pandas bok är ett måste att läsa för alla hälsointresserade, då man inte nog kan betona vikten av att ta hänsyn till de inre klockorna.

Foto: Chris Keeney Photography

Om författaren

Fil. dr Satchin Panda har forskat om dygnsrytmen i över 20 år. Han är uppvuxen i Indien men nu verksam i USA på det välrenommerade SALK institute. Hans genombrott som forskare skedde då han lyckades förklara hur våra dygnsrytmer anpassar sig efter årstider och olika typer av ljus. Upptäckten nämndes bland de tio största genombrotten år 2002 av den ansedda tidskriften Science.

24-timmarskoden – Hur tajming av mat, sömn och träning ger effekter på hjärna, immunförsvar och vikt utkommer den 29 december. Översättning av Anna Olsson. Boken finns även som ljudbok.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund • tel: 0733 338840 •  magdalena@highlandpr.se