Baka med saffran – klassiska favoriter med en twist
Saffran är en klassisk ingrediens när det vankas julbak – eller för all del för den som får julkänslor eller vill baka något gott under resten av året. För den som vill baka med saffran men är sugen på att testa något nytt bjuder vi på tre recept med en twist: fyllda lussesemlor, saffransbiscottis och saffransglass med pistaschnötter. Recepten kommer från böckerna Jennys jul, Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga samt Godare glass.
Fyllda lussesemlor
Saffran är nog den bästa smaksättningen jag vet – i alla fall under juletid. Och just lussesemlor tar nog hem priset för den godaste av alla semlor.
Ingredienser
5 dl mjölk, 3 %
2 kuvert saffran à ½ g
50 g jäst för söta degar
2 dl strösocker
2 ½ dl kvarg eller crème fraiche
100 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl + ev lite mjöl
Till utbakning
1 uppvispat ägg till pensling
Ev florsocker att pudra med
Fyllning
350 g mandelmassa
¼ dl + 3 dl vispgrädde
Gör så här
- Värm mjölk och saffran i en kastrull tills degvätskan är fingervarm eller 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör runt tills jästen löst sig. Rör ner resten av vätskan, socker, kvarg eller crème fraiche, smör och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under en kökshandduk i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skrapa ut degen på en mjölad arbetsbänk. Skär den i två delar och forma varje del till en lång rulle. Skär rullen i mindre bitar och rulla dessa till långa längder. Forma sedan till lussekatter och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lämna gärna utrymme för jäsning. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 8–12 minuter beroende på hur stora de är. Ta ut och låt bullarna svalna på galler under en kökshandduk.
- Riv mandelmassan grovt och rör ihop till en kräm med ¼ dl grädde. Vispa 3 dl grädde.
- Skär lussebullarna så att du får en över- och en underdel. Bred ut mandelmassan på den undre delen. Fyll en spritspåse med tyll med grädde och spritsa sedan ut den ovanpå mandelmassan. Lägg på den övre delen som ett lock. Pudra över florsocker vid servering.
Saffransbiscotti
Biscotti är en underskattad liten knaprig skorpa som alla borde ha i en burk på kökshyllan. Smaken går att variera efter säsong och tycke.
Ingredienser
Ca 80 biscotti
320 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
280 g strösocker eller mixat rårörsocker
15 g bakpulver
1 g saffran + 1 msk konjak
160 g ägg (ca 3 st)
110 g rostad sötmandel
Gör så här
- Lägg saffranet i konjaken och låt dra i cirka 15 minuter.
- Lägg mjöl, socker och bakpulver i en bunke och rör om. Tillsätt ägg, saffran i konjak och mandel och knåda till en lite kladdig deg.
- Täck degen med plastfolie och låt stå i kylen tills den har blivit en aning fastare, i ungefär 2 timmar. Degen kommer fortfarande att vara lite lös efter att ha vilat i kylen, men tillsätt inte mer mjöl – då får du en torr biscotti.
- Värm ugnen till 225 grader med över- och undervärme.
- Ta ut degen och knåda den för hand på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i 4 bitar och rulla ut varje bit till en plåtlängd. Lägg två längder på varje plåt, med bakplåtspapper under.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.
- Ta ut längderna och låt dem svalna lite. Skär sedan varje längd i 20 bitar, lite på snedden.
- Sänk värmen till 100 grader.
- Lägg biscottin med snittytan uppåt på en plåt och torka i ugnen i ytterligare 5–10 minuter. Biscottin kommer fortfarande att vara mjuk när du tar ut dem ur ugnen, men de stelnar när de svalnar. Låt svalna på plåten och förvara sedan i en burk med tättslutande lock i skafferiet.
Saffransglass med pistaschnötter
Som en svalkande lussebulle utan russin. Precis så smakar den här glassen. Lika god kring jul som vid midsommar.
Ingredienser
Ca liter
6 äggulor
1 dl strösocker
saft från 1 citron
2 kuvert saffran à ½ g
5 dl vispgrädde
2 dl finhackade naturella pistaschnötter
Gör så här:
- Vispa ihop äggulor, socker, citronsaft och saffran lite lätt för hand.
- Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Vänd ner äggule blandningen i grädden med en slickepott.
- Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 ½ liter och garnera med pistaschnötter. Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten. Låt gärna tina före servering: i 5‒10 minuter i rumstemperatur eller i cirka 15 minuter i kylskåp.