De prisas av Gourmand Awards
Fem böcker från Bonnier Fakta prisas av Gourmand Awards och tävlar vidare som Sveriges bidrag i den internationella tävlingen. Finalen äger rum den 5 juni 2021 i i trädgårdarna vid Louvren under Paris Cookbook Fair.
Om Gourmand Awards
The Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck. Alla svenska vinnare och bidrag som Gourmand Awards valt ut går därmed vidare i den internationella tävlingen och tävlar om titeln ”Best in the World” i respektive kategori. Böckerna som gått vidare kan nu kalla sig ”Winner Sweden” och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau.
Här är de böcker som tävlar vidare i följande kategorier
Celebrity chef, Europe
Grönsaker A–Ö av Paul Svensson
En bok av Sveriges främsta gröna kock. Med över 500 recept fördelade på 32 kapitel är det här en riktig grönsaksbibel där du får lära dig allt som är värt att veta om grönsaker och hur du tillagar dem. Form Mikael Engblom. Foto: Charlie Drevstam
Blogger
Veckans matsedel av Zeina Mourtada
Zeina Mourtada driver en av Sveriges största matbloggar och har prisats tidigare. I hennes tredje bok ligger fokus på vardagsmat som funkar. Det betyder relativt korta tillagningstider och praktiska veckomenyer att luta sig mot när tid och fantasi tryter.
Family
Veckans matsedel av Zeina Mourtada
Som alltid bjuder smaksäkra Zeina på ny och spännande mat från en rad olika länder, men också några av de största receptsuccéerna från hennes blogg. Här finns mängder av rätter som får alla att ivrigt samlas runt matbordet. Form: Eva Wilsson. Foto: Ulrika Ekblom
International
Always hungry av Sofia Henriksson
Följ med 2020 års vinnare av Sveriges mästerkock, Sofia Henriksson, på en matresa genom fyra världsdelar och tjugoen länder i fyrtio smakrika recept. Form: Pernilla Qvist. Foto: Frida Wismar
Natural Food
Äta vilda växter av Lisen Sundgren och Nadia Nörbom
Plocka rätt och bli mätt! Naturen erbjuder ett överflöd av mat. Väl hemma använder du din gröna skörd i såväl mat som välgörande huskurer. Den erfarna örtkännaren Lisen Sundgrens nya bok presenterar 33 vilda, ätliga och vanliga örter, blommor och bär.
Mushrooms & Truffles
Svamparnas planet av Jesper Nyström
”Varför kan man odla champinjoner men inte kantareller?” Under en svamputflykt får Jesper Nyström en till synes enkel fråga från sin dotter. Han är biolog och vetenskapsjournalist men vet inte svaret. Det blir starten på en resa som tar oss både ner i urberget och ut i världsrymden. Form: Eva Wilson