Bonnier Fakta, 2020-12-17

De prisas av Måltidsakademien

Paul Svensson, Camilla Hamid, Tareq Taylor och Sara Ask och prisas för sin böcker Grönsaker A–Ö, Godare glass och Det goda livet. Prisutdelningen  "Årets Svenska Måltidslitteratur" som ägde rum under gårdagen den 16 december kan även ses i efterhand. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för tjugonde året i rad. I år finns ca 420 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita. Läs mer.

Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier

Grönsaker A – Ö: 400 recept och bruksanvisningar av Paul Svensson. Foto: Charlie Drevstam. Form: Mikael Engblom

Motivering:

Med lång erfarenhet och innovativt tänkande har vår grönaste kock samlat sitt väldiga vetande mellan två pärmar. Ett vackert referensverk, en sensationell läsupplevelse och inte minst en outtömlig inspirationskälla att ständigt återkomma till.

Boken vann också i kategorin Vegetarisk måltidslitteratur

Desserter

Godare glass – utan glassmaskin av Camilla Hamid. Foto: Ulrika Pousette. Form: Emilie Crispin Ekström

Motivering:

Först lärde hon oss baka utan ugn. Nu ger hon alla tips vi behöver för att fixa glass med fantasifulla smaker utan glassmaskin. Extra stort plus för fantastiska, läskande bilder som får oss att bli glassugna i kalla december!

Hälsa

Det goda livet av Tareq Taylor och Sara Ask. Foto: Helèn Pe. Form: Katy Kimbell och Li Söderberg

Motivering:

Två välkända matprofiler inspirerar till ett riktigt gott liv. Här finns en lättsam genomgång av hur våra råvaror påverkar vårt ätbeteende, vår livsstil och vår hälsa. Kunskap och inspiration är författarnas ledstjärnor och de vackra bilderna är klart aptitretande.

Om böckerna

Grönsaker A–Ö

Grönsak för grönsak, från A till Ö, presenteras i intressanta och lärorika texter kryddade med unika råvarufakta. Här möter klassiska rätter det moderna gröna köket. Hållbarhet och närodlat är ledorden liksom vikten av att minska matsvinnet och därmed använda grönsakens alla delar. Zero waste i köket är en självklarhet, så ingen blast i soptunnan mer! Grönsaker A–Ö är en bok för alla som älskar grönsaker utan att man för den skull behöver vara vegetarian. Här lär du dig att få ut maximal smak ur varje grönsak och introduceras också för en del oväntade, spännande smakkombinationer. Tendensen i dag är mer grönt och mindre kött och då fyller en gedigen kokbok som den här ett viktigt behov, lika användbar till vardag som till fest.

Godare glass

Gudomligt god glass på några få ingredienser och utan maskin. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Camilla Hamids glass blandar du snabbt ihop och låter sedan frysen sköta resten. Det kan inte vara lättare att få till en härligt krämig glass med mycket smak! Camilla är känd för att på ett fantasifullt sätt kombinera och förädla recept – vad sägs om till exempel hallongrottsglass, kanelbulleglass eller citronmaräng-pinnglass? Eller glassrulltårta, smoothie-pinnglass, glasspaj eller mjukglass? Många av bokens 62 recept kan göras veganska eller glutenfria. Här finns dessutom flera recept på nicecream (lite hälsosammare glass), som sötpotatisglass och kokosglass. Och ätbara churros-skålar att servera i – bara ett av många spännande tillbehör i boken. Testa och njut, gärna året runt!

Det goda livet

Med sin nya kokbok vill Tareq Taylor och Sara Ask inspirera och vägleda alla som vill förbättra sin hälsa genom maten. Tillsammans har de gjort en gedigen kokbok med mat för hela dagen och hela veckan, ja, hela livet, varvat med peppande fakta om hur maten kan påverka vår hälsa. Genom att göra mindre (eller större) förändringar i vår livsstil kan vi faktiskt uppnå stora hälsovinster. Dietisten Sara Ask står för hälsofaktan och är en garant för alla goda råd som utgår från väl grundad hälsoforskning som vi vet fungerar. Hon går också in på hur vi människor fungerar och varför vi äter det vi äter och gör de val vi gör. Varför har vissa lätt att hålla vikten och andra inte? Och hur byggs en bra måltid upp egentligen? En sak är säker, det finns inget facit för hur man ska äta och leva utan många olika sätt som kan bli rätt.