Med passion för det persiska köket
Maryam Madaresi brinner för att dela med sig av sina kunskaper om persisk matlagning, Hennes blogg och instagramkonto Persisk mat med Maryam har över 150 000 följare från hela världen. Ett persiskt kök är hennes första kokbok.
Maryams lunchlådor väckte kollegornas nyfikenhet och därefter Maryams passion för att sprida det persiska köket. Det är rätter som får färg, doft och smak av ingredienser som saffran, sumak, granatäpple och färska örter.
I centrum står förstås riset med tahdig, den knapriga skorpan som många känner igen men boken rymmer givetvis också recept på autentiskt lagade grytor, grillspett, soppor, bröd och röror och mycket mer. Det är vällagat, mustigt och fantastisk gott.
Innehåll
- Så lyckas du i köket
- Irans olika delar och dess matkultur
- Örter och några klassiska smaksättare
- Frukost
- Smårätter och förrätter
- Soppor och ash
- Grytor
- Kabab och andra kötträtter
- Risrätter
- Sallader, bröd och tillbehör
- Bakverk och desserter
Bokens fotografier är tagna av Sara Danielsson
Ur förordet
Mat är en stor del av den persiska kulturen: ett sätt att visa kärlek, samhörighet och omsorg, ett sätt att samlas, prata och vara tillsammans för att klara av sorg och dela glädje. Mamma sa alltid att ett varmt hem har ett varmt kök, vilket betyder att spisen är på och att det finns varm mat.
Persisk mat kräver ofta tid och planering, men det betyder inte mer arbete för den delen. För det mesta innebär det bara att maten ska stå och puttra för att smakerna ska komma fram. När jag växte upp vaknade mina syskon och jag alltid på mornarna med dofter från köket där mamma hade grytor på spisen eller bakade. Så var det i många hem i Iran. Att vara heltidsarbetande här i Sverige gör det lite svårare att laga vissa rätter till vardags, så därför finns det även snabba och lättlagade recept i boken. Jag hoppas att du som läser vill prova båda delarna.
Vi bjuder på ett recept ur boken: fyllda pannkakor som kan ätas till frukost, som mellanmål eller till efterrätt. Prova gärna med kul lime- eller citronglass eller med en fruktsallad.
Khagine maghzdar
Ingredienser
4–8 bitar
Sockerlag
2 dl strösocker
1 ó dl vatten
ó msk färskpressad limesaft
1/4 g saffran (kan uteslutas)
Pannkakssmet
3 ägg
3 msk turkisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
ó msk bakpulver
3 msk vetemjöl
1 dl finhackade valnötter
1 msk malen kanel
Rapsolja, till stekning
Gör så här:
- Sockerlagen: Koka socker och vatten tills sockret har lösts upp. Tillsätt limesaft och saffran, sockerlagen ska vara lite tjockare än saft men tunnare än sirap. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Vispa ägg, yoghurt och vaniljsocker i en bunke. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner i smeten.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna, cirka 22 cm i diameter. Häll i en tredjedel av smeten. Lägg på locket och stek i några minuter. När smeten börjat bubbla lägger du i valnötter blandade med kanel och häller resten av smeten över.
- Vänd på pannkakan när den har stelnat och stek i några minuter. Häll över sockerlagen, lägg på locket och låt stå i 1–2 minuter på den varma spisplattan så att sockerlagen absorberas. Servera genast.