Fem smarta tips för en godare sallad och ett smaskigt recept
Så här i sommartid är man mest sugen på lätt mat. Saknar du inspiration är Ylva Bergqvist en mästare på att göra enkla rätter till stora smakupplevelser. Inte minst sallader, som hon komponerar till en perfekt blandning mellan smak, konsistens, krispighet och fräschör. Sallader med smak innehåller 60 vegetariska och icke-vegetariska recept för alla tillfällen. Bokens fotografier är tagna av Matilda Lindeblad. Här bjuder vi på smarta tips samt ett recept ur boken.
5 smarta tips för en godare sallad:
- Lägg salladsbladen i kallt vatten så de blir riktigt krispiga och goda.
- Smaksätt din dressing med till exempel citron, vitlök, chili eller miso.
- Väg upp det salta med något sött, äpple är gott till ost till exempel.
- Nötter och fröblandningar bidrar både med näringsvärde och konsistens men också med smak.
- Köp en chiliolja och en ljus tahini och gör en dukkah (nötströssel). Då har du två råvaror och ett strössel att göra härliga sallader av.
Ylva Bergqvist:
– Jag gör sallader som säger ”Hej hallå, här är jag! Kom och njut av mig i stora tuggvänliga tuggor.
Boken innehåller lätta lunchsallader, matiga middagsvarianter, goda bowls, goffiga gröna tillbehör och söta efterrättssallader till både vardags och fest. Ylvas recept är dock inget för dig som är minimalist eller jagar minsta möjliga kaloriantal – oblandade sallader utan dressing är ju dötrista!
Ur innehållet
- Sallad eller sallat?
- Oklassiska smaker
- Gulliga gryn & goda linser
- Asiatiska smaker
- Krispigt bröd & matiga potäter
- Grönt & skönt vid sidan om
- Varmt & goffigt till maten
- Söta slut
- Dressingar etc
Potatissallad med majs, chili och lök
Färsk majs är en stor personlighet med många vänner. Den sällskapar gärna med såväl majonnäs och ost som smör, dragon, chili, citron och rökta grejer. Så varför inte slänga ner de goda kornen i en härlig potatissallad tillsammans med några kompisar? Salladen är mättande och man kan med fördel lägga till något proteinrikt. Till den genren hör ett mjukkokt ägg, tonfisk, varmrökt lax, bacon eller kikärtor. Är grillen varm framåt kvällen är grillat kött, kryddstarka korvar eller halloumi goda alternativ.
Ingredienser
4 portioner
800 g potatis, gärna färsk
200 g salladslök
2 vitlöksklyftor
1–2 gröna chilifrukter
2 färska majskolvar eller ca 5 dl majskorn
100 g blandad sallat, gärna med rucola
1 dl finriven parmesanost
Smör, salt och svartpeppar
1 dl aioli (egen eller köp färdig)
Citron- och dragondressing
Saft från 1 citron
1 tsk dijonsenap
1 msk dragonblad i vinäger (finns att köpa på burk)
4 msk olivolja
Salt, svartpeppar och strösocker
Gör så här:
- Tvätta och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och dela potatisarna i mindre bitar när de svalnat något.
- Vispa samman ingredienserna till dressingen i en skål eller skaka dem i en burk med lock. Salta, peppra och krydda med en nypa socker. Häll dressingen över den varma potatisen så att den får gotta till sig.
- Strimla salladslöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.
- Skär av majsen från kolvarna. Här kan du först dra fram grillen och låta majskolvarna få fin färg, men det är verkligen en bonus. Annars tar du fram en stekpanna och steker majskornen utan fett i ca 5 minuter tills de får fin färg. Sedan tillsätter du lite smör, vitlök och chili och sänker värmen. Stek i ytterligare 5–10 minuter tills vitlöken och chilin är mjuka. Vänd ner salladslöken och salta och peppra.
- Blanda potatis och majs och toppa med sallat och riven ost. Servera med aioli