Bonnier Fakta, 2024-08-12

Foto: Lennart Weibull

Salt & Tahini: Laga harissarostad blomkål på sötsalt fetakräm

Allt började i Seiran Poons pîrês (mormors) kök. Det var en magisk värld där dofterna av citron och örter dansade i harmoni. Hennes skåp var som skattkistor för Seiran och hennes syskon, fulla av läckerheter: snacks, godis och de oförglömliga citronoliverna som försvann lika snabbt som de dök upp.

Tonåren och tjugoårsåldern var en spännande tid, med studier varvat med resor och upptäckter. Universitetslivet, nya städer och fjärran länder — nya kunskaper, kulturer som samtalade, olika kök som berikade Seirans förståelse för världens enorma kulinariska utbud.

Foto: Lennart Weibull

Seiran är idag frilansande matfotograf, receptutvecklare och skribent med fokus på grönt. Hon driver också två mat-communities: @saltochtahini och @saltntahin. Nu har hon utkommit med sin första bok.

Boken Salt & Tahini är en inbjudan till att samlas kring bordet och njuta av goda stunder tillsammans. Med passion och känsla delar Seiran Poon med sig av både traditionella rätter och djärva crossover-kombinationer för att väcka nyfikenhet och inspirera till att äta mer grönt.

Influenserna kommer från det soldränkta Medelhavet, Mellanösterns kryddiga basarer, Skandinaviens friska landskap och Östasiens umamirika toner. Oavsett om du ska bjuda på ett avslappnat mitt-i-veckan-häng, småplock, stormiddag eller laga vardagsmat så finns det närmare 70 spännande recept att välja bland.

Seiran Poon:

– Den här boken är en hjärtlig hyllning till dels min familjebakgrund, på min sida med det kurdisk-svenska kulinariska arvet och på min mans sida med det Hongkong-kinesiska arvet, dels alla smakresor som jag gjort. Här finns traditionella och icke-traditionella rätter, och ingredienser med rötter i och influenser från det soldränkta Medelhavet, Mellanösterns aromatiska basarer, Skandinaviens friska landskap och Östasiens uråldriga, umamirika traditioner.

Ur Innehållet:

  • Från mormors citronoliver till Salth & Tahini: Min matresa
  • I mitt skafferi
  • Smått
  • Sallader & soppor
  • Större
  • Bröd
  • Sött
  • Tillbehör & smaksättare
  • Menyförslag

Vi bjuder på ett recept ur boken – Harissarostad blomkål på sötsalt fetakräm

4 små portioner

Skalet från ½ citron

1 litet blomkålshuvud,

Blasten bortskuren

½ tsk salt

Harissamarinad:

1 ½–2 msk harissa (beroende på hur mycket hetta du vill ha)

3 vitlöksklyftor, finrivna

2 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

1 tsk paprikapulver

½ tsk malen gurkmeja

Juice från ½ citron

3 msk olivolja

Ca ½ tsk salt

Svartpeppar

Sötsalt fetakräm:

200 g fetaost, grovt smulad

2 dl grekisk yoghurt

1 msk agavesirap

1 tsk torkad mynta

Ev salt

Toppa med:

½–1 msk olivolja

2 msk pinjenötter, rostade

Ett par myntablad