Paul Svensson tilldelas nyinstiftade Cajsa Warg-priset för praktverket Frukt & Bär A–Ö
"En innovativ kokbok som ger nya perspektiv på några av våra mest älskade och lättillgängliga råvaror. Det är receptet på en vinnande bok." Kocken, krögaren och kokboksförfattaren Paul Svensson är den första pristagaren av Cajsa Warg-priset. Han får priset för praktverket Frukt & Bär A–Ö.
Paul Svensson:
– Det är så oerhört roligt att få bekräftelse för något man älskar. Alla kokböcker som har nominerats till Cajsa Warg-priset har en roll att fylla och är ett bevis på att det finns rum och behov för många olika sorters av gastronomi. En gemensam nämnare för dem alla är att de drivs av en kärleksfull, omsorgsfull nördighet och en vilja att förmedla matglädje och kunskap. Det uppskattar jag stort.
Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen:
– En högkvalitativ, välgenomtänkt kokbok bjuder inte bara på härliga recept. Den får oss också att se på mat och dryck på ett nytt sätt, värdera det vi äter och dricker ännu högre och bjuder på såväl kroppslig som andlig spis. Allt detta och mer därtill lyckas Paul Svensson med i praktverket Frukt & Bär A-Ö. Boken är en mycket värdig mottagare av den första upplagan av Cajsa Warg-priset och ribban är nu högt satt för framtida vinnare. Stort grattis till Paul, till alla som bidragit till att skapa boken och till alla hemmakockar som får ta del av dess välfyllda skafferi av matglädje, nytänkande och kärlek till råvaror.
Om boken
Frukt och bär A-Ö består av 33 kapitel fyllda med 500 recept. Frukter och bär åker ner i grytor, gratänger, inläggningar, desserter, saft och sylt. Allt vackert paketerat tillsammans med bilder tagna av Charlie Drevstam och formgivning av Mikael Engblom. Mikael ligger även bakom bokens sista kapitel ”Cider & vin” – ett helt kapitel tillägnat för dryck och hur magi kan skapas med äpplen, päron, rabarber och fläder.
Om Paul Svensson
Paul Svensson är superkocken som representerat Sverige i Bocuse d’Or och arbetat på flera av världens och Sveriges bästa krogar. Bland annat har han drivit restaurangen på Fotografiska i Stockholm som utsågs till världens bästa museirestaurang 2017. Paul syns ofta i tv-rutan där han varit en återkommande gäst i TV4 Nyhetsmorgon samt programledare för ”Maträddarna” och ”Den gröne slaktaren” på SVT. År 2020 utsågs han till hedersdoktor i måltidekologi vid Örebro universitet.