GI i praktiken

3-stegsprogram för snabb viktminskning med menyer och recept
Författare: Ola Lauritzson
Illustratör: Victoria Bergmark
Fotograf: Sara Mac Key

Utgivningsdag: 2006-01-13
Recensionsdag: 2006-01-13

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

GI, det nya begreppet på alla hälsointresserades läppar, står för glykemiskt index. Att det har med blodsockernivåer att göra, och att GI kan användas för viktminskning, börjar bli väl känt även hos gemene man.   Men att man kan ha så mycket annan glädje av att använda sig av GI-tänkandet vet ännu inte alla:   Känner du dig trött och hängig på eftermiddagen?   Dricker du allt mer kaffe eller måste du ha något sött för att orka hålla igång?   Vill du öka din koncentration?   Vill du förbättra dina träningsresultat?   Somnar du i soffan framför tv-n?   Är ditt barn sockerberoende?   Har du svårt att gå upp i vikt?

Det har visat sig att en kost med lågt GI-värde effektivt kan hjälpa i alla dessa situationer. Det vet Ola Lauritzson, författare till GI i praktiken.   Han vet av egen och, vid det här laget, många andras erfarenhet att detta fungerar och i boken presenterar han sin egen utveckling av GI-metoden. Och om det ändå är viktminskning man är mest intresserad av har han ett mycket bra knep: "För att få en kick-start på viktminskningen rekommenderar jag att du under en kortare inledande fas strikt begränsar ditt intag av kolhydrater i maten för att först därefter gå över i en balanserad kost som innehåller både protein, nyttiga fetter och kolhydrater med lågt GI."   Ola Lauritzson beskriver, personligt och informativt, både hur han själv i desperation sökte och fick hjälp av GI-metoden och om det enorma gensvar han fått på sin första bok, Gå ner i vikt med GI-metoden (ICA-förlaget 2004), som hittills har sålt i över 60.000 exemplar.   Av tacksamma läsare har han fått många historier om ändrade livsstilar, några av dem delar han med sig av i GI i praktiken. Men han har också fått många frågor:   Vilka mängder får jag äta?   Är läsk med sötningsmedel tillåtet?   Kan jag dricka alkohol?   Har du några träningstips?   Varför går inte jag ner i vikt när alla mina vänner lyckas?   Har du fler recept och menyförslag?   Vad menas med GB?

Det fick honom att skriva denna uppföljande bok. Här går han vidare som en ännu mer handfast vägledare för läsaren som verkligen vill göra slag i saken och förbättra sin situation.   Efter en kort förklarande introduktion av metoden följer de konkreta tipsen på hur man snabbt kommer igång. Realistiska och väl beprövade menyförslag för fyra veckor med rekommendationer dag för dag följer därpå. Sedan kompletteras texten med fördjupning, bakgrund och förklaringar av hur det kommer sig att GI-metoden verkligen fungerar.   Träningsprogram med tydligt illustrerade övningar som fungerar hemma, ytterligare mängder av receptförslag och praktiska GI-tabeller och GB-tabeller avslutar boken. (GB-värdet är måttet på vilken påverkan en vanlig portion av kolhydratrik mat har på blodsockret.)   Vid sidan av att skriva böcker och hålla föreläsningar om hälsa och livsstil är Ola Lauritzson engagerad i GI Viktkoll (www.giviktkoll.se) som han startat tillsammans med Ewa Söderström, kostrådgivare, som också skrivit förordet i boken.

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2006-01-13 Illustratör: Victoria Bergmark Fotograf: Sara Mac Key Formgivare: Victoria Bergmark Antal sidor: 224 Format (utgivningsdatum): Kartonnage, 9789100108922 (2006-01-13); Pocket, 9789100114107 (2007-01-19)

Fler böcker av författaren

GI i praktiken

3-stegsprogram för snabb viktminskning med menyer och recept
Författare: Ola Lauritzson
Illustratör: Victoria Bergmark
Fotograf: Sara Mac Key

Utgivningsdag: 2006-01-13
Recensionsdag: 2006-01-13

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

GI, det nya begreppet på alla hälsointresserades läppar, står för glykemiskt index. Att det har med blodsockernivåer att göra, och att GI kan användas för viktminskning, börjar bli väl känt även hos gemene man.   Men att man kan ha så mycket annan glädje av att använda sig av GI-tänkandet vet ännu inte alla:   Känner du dig trött och hängig på eftermiddagen?   Dricker du allt mer kaffe eller måste du ha något sött för att orka hålla igång?   Vill du öka din koncentration?   Vill du förbättra dina träningsresultat?   Somnar du i soffan framför tv-n?   Är ditt barn sockerberoende?   Har du svårt att gå upp i vikt?

Det har visat sig att en kost med lågt GI-värde effektivt kan hjälpa i alla dessa situationer. Det vet Ola Lauritzson, författare till GI i praktiken.   Han vet av egen och, vid det här laget, många andras erfarenhet att detta fungerar och i boken presenterar han sin egen utveckling av GI-metoden. Och om det ändå är viktminskning man är mest intresserad av har han ett mycket bra knep: "För att få en kick-start på viktminskningen rekommenderar jag att du under en kortare inledande fas strikt begränsar ditt intag av kolhydrater i maten för att först därefter gå över i en balanserad kost som innehåller både protein, nyttiga fetter och kolhydrater med lågt GI."   Ola Lauritzson beskriver, personligt och informativt, både hur han själv i desperation sökte och fick hjälp av GI-metoden och om det enorma gensvar han fått på sin första bok, Gå ner i vikt med GI-metoden (ICA-förlaget 2004), som hittills har sålt i över 60.000 exemplar.   Av tacksamma läsare har han fått många historier om ändrade livsstilar, några av dem delar han med sig av i GI i praktiken. Men han har också fått många frågor:   Vilka mängder får jag äta?   Är läsk med sötningsmedel tillåtet?   Kan jag dricka alkohol?   Har du några träningstips?   Varför går inte jag ner i vikt när alla mina vänner lyckas?   Har du fler recept och menyförslag?   Vad menas med GB?

Det fick honom att skriva denna uppföljande bok. Här går han vidare som en ännu mer handfast vägledare för läsaren som verkligen vill göra slag i saken och förbättra sin situation.   Efter en kort förklarande introduktion av metoden följer de konkreta tipsen på hur man snabbt kommer igång. Realistiska och väl beprövade menyförslag för fyra veckor med rekommendationer dag för dag följer därpå. Sedan kompletteras texten med fördjupning, bakgrund och förklaringar av hur det kommer sig att GI-metoden verkligen fungerar.   Träningsprogram med tydligt illustrerade övningar som fungerar hemma, ytterligare mängder av receptförslag och praktiska GI-tabeller och GB-tabeller avslutar boken. (GB-värdet är måttet på vilken påverkan en vanlig portion av kolhydratrik mat har på blodsockret.)   Vid sidan av att skriva böcker och hålla föreläsningar om hälsa och livsstil är Ola Lauritzson engagerad i GI Viktkoll (www.giviktkoll.se) som han startat tillsammans med Ewa Söderström, kostrådgivare, som också skrivit förordet i boken.

Ladda ner omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2006-01-13 Illustratör: Victoria Bergmark Fotograf: Sara Mac Key Formgivare: Victoria Bergmark Antal sidor: 224 Format (utgivningsdatum): Kartonnage, 9789100108922 (2006-01-13); Pocket, 9789100114107 (2007-01-19)

Fler böcker av författaren