Bonnier Fakta, 2024-07-17

Foto: Ulrika Pousette

Baka Alma Hassans cheesecake med vit choklad och citron

Alma Hassan älskade att stå i köket redan som barn. Uppväxten var tuff och köket blev hennes fristad. Där kunde hon glömma bort det jobbiga och skapa något och att få laga mat med sina små händer. Kokböcker lånades på biblioteket och hon fascinerades av all vackra matbilder.

Foto: Ulrika Pousette

Alma flyttade hemifrån tidigt och började då att laga mat på allvar. Hon experimenterade och lärde mig genom mina misstag. Det fick henne att utvecklas. Det är något som fortfarande för henne framåt – att våga misslyckas i köket. Alma uppmuntrades att lägga upp sina recept på Instagram och fick snabbt genomslag. Idag driver Instagramkontot @snackstoshare på heltid.

Nu har Alma utkommit med sin första kokbok Food to share. Matglädje, snacks & vardagsmat. Det är en kokbok full av inspiration utan pekpinnar. Här finns härlig middagsmat och smårätter, tillbehör, bröd och desserter. Boken bjuder på ett femtiotal enkla och goda recept på snacks och vardagsmat att samla vännerna och familjen kring. Bilderna är tagna av Ulrika Pousette.

Ur innehållet:

  • Vardagsmat
  • Smårätter & tillbehör
  • Snacks & tilltugg
  • Bröd
  • Efterrätter & fika

Vi bjuder på ett recept ur boken: Cheesecake med vit choklad och citron

12 bitar

Ingredienser

Botten

150 g smör

300 g digestivekex

Fyllning

200 g vit choklad

600 g färskost

3 dl florsocker

3 dl vispgrädde

Lemoncurd

Zest av 3 citroner

2 dl nypressad citronsaft (ca 3 citroner)

4 äggulor

1 ägg

1 1/2 dl strösocker

100 g rumsvarmt smör

Dekoration

Citronskivor, myntablad och citron

Gör så här

  1. Smält smöret till kexbotten i en kastrull. Mixa kexen till finasmulor i en matberedare. Blanda kexsmulorna med smöret. Tryck ut till en jämn botten i en rund springform, 22–24 centimeter i diameter. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
  2. Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa färskost och florsocker med en elvisp. Häll ner grädden och fortsätt att vispa försiktigt i 2–3 minuter, till en len men ändå ganska fast smet. Vänd ner chokladen och vispa försiktigt ihop. Bred ut fyllningen över kexbotten. Ställ in formen i kylen i minst 4 timmar eller över natten.
  3. Värm citronzest och citronsaft, äggulor, ägg och socker under omrörning i en vid kastrull på medeltemperatur i 5–10 minuter, tills det börjar bli tjockt. Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner smöret. Sila sedan lemoncurden, låt svalna och ställ in i kylen en stund så att den tjocknar.
  4. Lossa springformen och lägg upp cheesecaken på ett fat. Bred lemoncurden över och ställ sedan in cheesecaken i kylen så att den sätter sig.
  5. Dekorera cheesecaken med citronskivor och mynta.