Bortglömd kvinnohistoria får nytt liv
Ett sekel av kvinnohistoria blir nu berättat genom boken Kvinnosaker som i oktober. Boken är ett samarbete mellan Bonnierförlagen och Stockholms Kvinnohistoriska, ett museum som arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.
Lina Thomsgård, museichef, Stockholms Kvinnohistoriska:
– Med boken är vi med och lyfter föremål och saker som varit centrala och gör kunskapen tillgänglig för fler. Det är i grunden en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati. Alla saker bär på flera berättelser, men de kända handlar sällan om kvinnor trots att kvinnorna utgör halva mänskligheten. Tillsammans kan kvinnosakerna ge nya perspektiv på vår historia och uppmuntra oss att ställa fler frågor.
Att göra boken tillsammans med just Stockholms Kvinnohistoriska är någonting som förlaget är stolt över.
Kerstin Almegård, förläggare:
– Jag har länge velat göra någonting tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska, vars verksamhet jag följt sedan starten, och när det visade sig att vi hade lite liknande tankar och bokidéer var det lätt och roligt att gå vidare. Deras arbete är otroligt viktigt. Och med medlemmar som museer, arkiv, akademikerföreningar, historiker och kulturaktörer har de ett nätverk som är oöverträffat.
Gediget forskningsarbete
Historikern Karin Carlsson har med sin unika kunskap och ett gediget forskningsarbete lyft fram föremål som bär på berättelser och som inneburit stora framsteg eller viktiga landvinningar för kvinnor. I boken går det att läsa om den provocerande cykeln, vibratorn som botade hysteri, byxkjolen för kvinnliga poliser, Ester Blenda Nordströms cigarett och mycket mer – allt livfullt illustrerat av Amanda Berglund.
Karin Carlsson, författare till Kvinnosaker:
– Jag har velat se vad dessa föremål kan berätta om kvinnors liv och erfarenheter genom historien. Det känns faktiskt aningens trist att boken är klar och att jag inte längre har projektet framför mig. Processen har nämligen varit full av överraskningar, detta trots att jag redan innan hade en hel del kunskap kvinnors över tid föränderliga livsvillkor. Nu hoppas jag att läsaren kan få samma känsla som jag haft under arbetets gång.
Kvinnosaker utkommer 20 oktober.
Mer information:
Marie Björk • presskontakt • marie.bjork@bonnierforlagen.se • +46 76 542 79 70