Fungifakta – 3 saker du inte visste om svamp
Svampar kan vara både våra värsta fiender och våra bästa vänner, och trots att de är närmare släkt med djur än med växter är deras liv till stora delar ett mysterium. I boken Svamparnas planet av Jesper Nyström lär vi oss med om det uråldriga nätverket som bryter ner och bygger upp vår värld.
Här får du tre snabba nedstick i det otroliga riket fungi:
Öl med extra svamp
Amerikanska forskare har lyckats genmanipulera jäst så att den bidrar med både jäsningen och humlesmaken. Den här jästsorten gör det alltså möjligt att brygga humlesmakande öl utan att använda humle överhuvudtaget. Den genmanipulerade jästen skulle kunna effektivisera öltillverkningen och även minska dess miljöbelastning. Men ölbryggning är en traditionstyngd verksamhet så det lär nog dröja innan branschen anammar den här sortens nymodigheter.
Om så sker kommer nog de bayerska bryggherrar som 1516 nedtecknade den tyska renhetslagen att vända sig i sina gravar. Den stränga lagen slog fast att allt öl måste bryggas med humle, malt och vatten – inget annat. Ironiskt nog var alltså inte ens jäst en godkänd ingrediens, helt enkelt för att man på den tiden inte kände till svampen, än mindre dess avgörande betydelse för bryggningen.
Vi är vandrande svampskogar
När det gäller artrikedom av svampar är våra fötter rena regnskogen! Bara på hälen trängs hela 80 arter. Tånaglarna är hem åt ett 30-tal och ungefär 60 svamparter lever mellan tårna. Fötternas fuktighet och temperatur varierar ganska mycket över tiden. Det kan vara en förklaring till artrikedomen. I en föränderlig miljö bryts de konkurrensstarka arternas dominans så att ett större antal arter kan ta del av resurserna. Vad har vi då för nytta av alla dessa svampar och bakterier som bor på våra kroppar? I de flesta fallen verkar svaret vara: ingen alls. Svamparna utnyttjar oss och ger inget tillbaka, men vi tar inte någon skada av det.
Tunnelbanesvampen som kan rena Kirunas gruva
År 2020 hittade forskare från Naturhistoriska riksmuseet tidigare okända mikrosvampar i LKAB:s gruva i Kiruna. Proverna togs tusen meter under jord. En del av arterna visade sig kunna bryta ner oljor. Man hoppas att fynden ska leda till en ny miljövänlig metod för att rena de miljontals liter vatten som årligen pumpas upp ur gruvan. Projektet tog sin början på en helt annan plats i underjorden: Kungsträdgårdens tunnelbanestation i Stockholm. Det var där forskarna några år tidigare stötte på denna nya typ av ”reningsverkssvampar” för första gånge
Detta är ett bearbetat utdrag ur boken Svamparnas Planet av Jesper Nyström. Läs mer här!
Om boken
Under en svamputflykt får Jesper Nyström en till synes enkel fråga från sin dotter. Han är biolog och vetenskapsjournalist men vet inte svaret. Det blir starten på en resa ner i urberget och ut i världsrymden. Svampar lever nästan överallt på jorden och kanske finns de också på Mars. De kan anta otroliga färger och former och inga andra organismer i vår värld blir större. Deras rike – Fungi – känner inga gränser. Välkommen till Svamparnas planet!
Om författaren
Jesper Nyström är fil dr i ekologi och redaktör på den populärvetenskapliga tidskriften Forskning & Framsteg. Han har studerat rovfåglar i fjällen och knölvalar i Zanzibars kustvatten.