Handbok för naturens mat – plocka, tillaga och njut
Äta vilda växter är Lisen Sundgrens sjätte bok. Hon är en av Sveriges främsta ambassadörer för användningen av ätliga vilda växter. Som pionjär började Lisen för över två decennier sedan, och har sedan dess delat med sig av sin kunskap och erfarenhet som prisbelönt författare, föreläsare, kursledare, skribent och mentor. Hon är dessutom utbildad natur- och skogsterapiguide, kostrådgivare och herbalist/örtterapeut.
"Det finns en bok som alltid är öppen för allas ögon: naturen." Jean-Jacques Rousseau
Våga vilt!
Maskrosor, kirskål och blåstång, det är bara några av de många fantastiska råvaror som finns i naturen, och som du kan ge dig ut och plocka. Att äta vilda växter är gott och gör gott. Lär dig vad som är ätligt, smaka, plocka hem och få samtidigt en välgörande och avkopplande stund i vår fria natur. Tillaga och och njut sedan av att äta vilda växter.
Ur förordet
Att bli nyfiken på naturen är en väg till hälsa, stor glädje, god mat och ett livslångt lärande. Men det finns ett villkor: att vi behandlar planeten jorden med ödmjukhet och kärlek. Den klarar sig bra utan oss, men vi kan inte leva utan den. Så, skörda vackert, följ allemansrätten och plocka inte mer än du behöver. Stay Wild Lisen Sundgren
Här presenteras 33 vanliga vilda växter som gör sig fint i mat. Materialet är till viss del baserat på Lisen Sundgrens förra bok, Vildvuxet, men är nu kompletterat med nya växter och spännande recept – och i ett format perfekt för att ta med sig ut i naturen. Varje växt illustreras med detaljerade akvarellmålningar så att du lätt kan plocka rätt.
Recept ur boken
Ramslöken har seglat upp som en superstjärna inom gastronomin. Den förtjänar sin status, men måste skördas vackert. Det lär vara den växt vi historiskt sett har ätit mest av i Europa. Ramslöken är partiellt fridlyst i Sverige, och generellt sett en relativt sällsynt art. Släktingen skogslök (kajp, A. scorodoprasum), är också en god matväxt med löksmak, och används på samma sätt. centimeter breda, och när de vissnar kommer blomställningarna, med mörkt violetta blommor och groddknoppar.
Ramslökssoppa – för dig som inte kan få nog av ramslök!
4 portioner
1 liter färdig grönsaksbuljong
2 dl grädde, crème fraiche eller plantbaserad motsvarighet
50 g späda nässlor
150 g ramslöksblad
Saften av 1⁄2 citron
Salt och peppar
Till servering
2 kokta och delade ägg ev. några körvelblad
Gör så här
- Koka upp buljongen och häll i grädden.
- Lägg i nässlorna och låt sjuda i 10 minuter.
- Ta av från värmen och tillsätt ramslöken.
- Mixa soppan slät. Smaksätt med citron, salt och peppar.
Vid servering
Toppa med ägghalvor och eventuellt några körvelblad.