Bonnier Fakta, 2021-07-14

Foto: Ulrika Pousette

Jenny Warsén bjuder på enkel och ljuvligt god sommarmat

Grillkvällar, fikapauser och utflykter. På sommaren är det enklare att umgås. Boken Jennys sommar är en given följeslagare i köket under årets varma månader. I Jenny Warséns bok hittar du mängder av recept på grillmiddagar, härlig midsommarmat, läskande drycker, svalkande efterrätter och gofika.

Fyll din picknickkorg med Jenny Warséns gottigaste picknickmat och lär dig hennes bästa tips på hur du tar vara på trädgårdens bär och frukter. Jennys sommar är fylld med lättlagade rätter och bakelser till alla sommarens ljuvliga tillfällen. Och gott vet vi ju redan att det är.

Författaren till storsäljarna Middagstipset och Jennys jul

Jenny Warsén driver Skandinaviens största mat- och bakblogg Jennys matblogg. Hon debuterade 2017 med boken Baka med godis och har även gett ut storsäljarna Middagstipset (2018) och Jennys jul (2019). Både Middagstipset och Jennys jul blev de mest sålda kokböckerna hos Sveriges största nätåterförsäljare 2018 respektive 2019.

Grillkväll à la "man tager vad man haver"

Jenny växte upp på Öland och upptäckte tidigt hur roligt det var att laga mat och baka. I tonåren tog Jennys intresse för bakning rejäl fart, och hon började plöja igenom bakböcker på löpande band. Idag bor Jenny i Kalmar tillsammans med sina fyra barn och hunden Charlie. Hon tar fram grillen när det dyker upp oväntade gäster i sommartid. Man plockar fram allt gott man har hemma och oftast har man rätt mycket i gömmorna som man inte tänker på, så en grillkväll à la "man tager vad man haver".

Ur innehållet

  • På grillen
  • Buffé till midsommar
  • Ut på picknick
  • Sommarfika
  • Glass, milkshake & slush
  • Sylta & safta

Här bjuder vi på två recept ur boken

Laxspett med krämig courcoussallad

600 g lax

1⁄2 zucchini

1⁄2 färsk ananas rapsolja

Salt och peppar

Krämig couscoussallad

3 dl couscous 1⁄2 gurka

1 röd paprika 1⁄2 rödlök

1 msk finhackad dill

1 1⁄2 dl turkisk yoghurt citronsaft

Salt

Italiensk salladskrydda

Gör så här

  • Lägg fyra spett av trä i blöt i 15 minuter eller an- vänd metallspett.
  • Skär laxen i kuber och zucchini och ananas i bitar. Trä upp allt på spetten.
  • Pensla med olja, salta och peppra och lägg spetten på grillen. Grilla tills laxen är genomstekt.

Krämig couscoussallad

  • Koka couscousen i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen, rör om då och då.
  • Häll upp couscousen i en skål och låt den svalna.
  • Finhacka under tiden gurka, paprika, lök och dill.
  • Rör ner yoghurten i skålen med couscous, pressa över lite citronsaft och blanda ner allt du hackat. Smaka av med lite salt och italiensk salladskrydda.

Seg rabarberkaka

200 g smör

4 ägg

5 dl strösocker

5 dl vetemjöl

3 tsk vaniljsocker 4 stjälkar rabarber 1–2 msk florsocker

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ägg och socker pösigt och häll sedan i smöret. Vänd ner mjöl och vaniljsocker rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
  • Ansa rabarbern, skär den i små bitar och sprid ut dem över smeten.
  • Ställ in kakan i mitten av ugnen och grädda i 20–25 minuter.
  • Låt kakan svalna något, pudra sedan över florsocker och skär upp den i bitar.

Andra böcker av författaren

Middagstipset

Jennys jul

Snabbt, gott & billigt

Baka med godis