Så minskar du ditt matsvinn – mat med lång hållbarhet
– Det finns otroligt mycket att vinna på att bli bättre på att laga smartare mat. Utöver att du sparar pengar så gör du en otroligt god och viktig gärning för klimatet då du bidrar till att vi inte slösar så fruktansvärt med jordens resurser, berättar Gustav Johansson som skrivit boken Vegansk husmanskost och driver en av Sveriges största veganska matbloggar Jävligt gott.
Här är Gustavs bästa tips på råvaror som ger både lång hållbarhet och variation i matlagningen.
Dessa råvaror är dessutom helt veganska, vilket också är ett sätt att äta mer hållbart för klimatets skull.
- Torkade bönor. Det bästa alternativet för billiga och hållbara proteiner. En påse ökar fyra till sex gånger i vikt när den tillagas och är väldigt billig. Mycket mer effektivt än att köpa bönor på burk, vilka också håller länge, men är mycket dyrare och tar mer plats. Kom ihåg att blötlägga bönorna i ca 12 timmar innan du maler eller kokar dem. Spara kokspadet i frysen för att göra veganska pannkakor eller majonnäs!
- Nötter och frön. En bra källa till nyttiga fetter (energi), fibrer och protein.
- Rotsaker, lök, vitlök och kål. Samtliga fyllda med vitaminer, nyttiga kolhydrater och fibrer och håller väldigt länge. Förvara svalt och torrt så ökar du hållbarheten riktigt länge.
- Torkad pasta, ris, quinoa, bulgur osv. Så länge det hålls torrt håller de superlänge.
- Havregryn, potatismjöl, majsmjöl, vetemjöl och rågmjöl. Bra källa till fibrer, kolhydrater och energi. Fokusera på fullkornsprodukter så håller du dig mätt längre på mindre. Förvara torrt och svalt, gärna förslutet så du inte får mjölbaggar.
- Frysta grönsaker och fryst vegokött. Håller i ett till två år i frysen och är väldigt svinnsmart eftersom du kan tina valbar mängd vid behov. Jättebra sätt att fortsatt ha tillgång till färska råvaror (för i praktiken blir det ju faktiskt som färskt när du har tinat det).
- Inlagda grejer på burk. Jättebra källa till vitaminer, framförallt om det är fermenterat. Surkål, ättiksgurka, syrade morötter osv. De är dessutom jättegoda och ger variation till maten.
- Tomatpuré. Ett bra alternativ till burktomater och färska tomater. Burktomater funkar också jättebra, men tar mycket mer plats. Blanda tomatpuré med vatten, olja och vitlök samt torkad oregano för en god och enkel tomatsås.
- Torkad svamp. Världens godaste smaksättare!
- Torkade kryddor, samt salt och peppar av alla slag. Håller smaken länge och gör att du kan laga väldigt mycket roligare mat.
- Fonder, sojasås, vinäger, olja. Bra för smaksättning så du kan laga god mat flera månader i sträck utan att gå hemifrån.
Ett recept som passar utmärkt för att ta tillvara på denna typ av råvaror är den klassiska och omtyckta rätten pasta med köttfärssås. Denna variant är dessutom helt vegansk men smakar precis som köttfärssås med kött – prova själv! Receptet kommer från Gustav Johanssons bok Vegansk husmanskost som även finns som app.
Spagetti med köttfärssås
4-6 portioner
Det finns inget ”rätt” sätt att laga köttfärssås. Det är det som gör den så bra, den är förlåtande, trygg och blir nästan alltid god. Och den är dessutom en av de absolut enklaste rätterna att veganisera utan att kompromissa med varken smak eller textur. Du kan hacka ner vilka grönsaker du vill i sofritton(grönsakshacket som du fräser i början). Alla rotsaker och hårdare grönsaker funkar fint, både råa och tidigare tillagade. Det är bara du som bestämmer. Rödbeta är fantastiskt, så även paprika, blomkål, svamp, aubergine och zucchini. Ju finare bitar desto större chans att barnen också äter upp grönsakerna istället för att peta bort dem.
Ingredienser
300 g valfri vegofärs
1 stor gul lök
1 stor morot
2 stjälkar bladselleri
3 vitlöksklyftor
6 soltorkade tomater i olja + 1–2 msk olja från burken
2 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
4 lagerblad
1 ½ dl gott rött vin
1 burk hela tomater á 400 g
1 msk ljus japansk sojasås
1 ½ msk grönsaksfond, gärna lökfond
1–2 msk ketchup eller socker efter smak
2–3 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och rikligt med nymald svartpeppar efter smak
½ kruka färsk basilika
Olivolja till stekning och avsmakning
Till servering
500 g spagetti
1 dl cashewnötsparmesan
½ kruka färsk basilika
Gör så här
- Skala och finhacka lök, morot, selleri, vitlök och soltorkade tomater. Om du vill spara tid kan du riva moroten på den grova sidan av rivjärnet istället. Vitlöken ska vara riktigt fint hackad – inte pressad – då blir den lätt besk.
- Hetta upp olivolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs grönsakerna på medelvärme tills de blir genomskinliga, utan att de tar färg.
- Tillsätt tomatpuré, oljan från tomaterna, timjan, oregano och lagerblad och fräs tills tomatpurén har blandats runt rejält och inte längre är rå.
- Tillsätt vegofärsen och fräs i 1–2 minuter tills den brynts och blandats väl med övriga ingredienser.
- Slå i vinet och låt puttra rejält så alkoholen kokar bort och såsen reduceras en aning. Tillsätt därefter hela tomater och tomatsåsen från burken, fond, sojasås, ketchup eller socker, vatten, salt och peppar. Hacka tomaterna i bitar med sleven.
- Rör om och låt koka upp. Låt därefter grytan koka på låg till medelvärme i minst 20 minuter, men helst en timme så att tomatköttet bryts ner och blir sötare och grönsakerna blir mjuka och goda.
- Smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt lite vitvinsvinäger och mer timjan eller oregano och låt koka i ytterligare 3–4 minuter.
- Rör ner rikligt med grovhackad basilika de sista 30 sekunderna och ta av från värmen.
- Koka upp rikligt saltat vatten (pastavatten ska vara lika salt som havet) och koka pastan 1 minut kortare än instruktionerna på paketet. Häll av vattnet, men skölj inte pastan – då sköljer du bort stärkelse som gör att såsen fastnar bättre på pastan.
- Blanda ner hälften av köttfärssåsen i den nykokta pastan. Rör om noga och häll på resten av såsen. Avsluta med att toppa med rikligt med cashewparmesan och nyplockad basilika, antingen direkt i grytan eller på respektive tallrik.
Receptet kommer från Gustav Johanssons bok Vegansk husmanskost.
Vegansk husmanskost finns även som app med recepten från boken.
Gustav Johansson
Gustav Johansson driver Sveriges största veganska matblogg Jävligt Gott och brinner för att göra maten människor älskar bättre och mer hållbar. 2016 vann han Sveriges största matbloggspris i kategorin "Folkets Val" och 2019 utsågs han till en av Aktuell Hållbarhets hållbarhetsprofiler under 33 samt av tidningen Resumé till en av Näringslivets 150 Superkommunikatörer för att ha ”lyckats skapa en rörelse för vegansk/växtbaserad mat”.