Sticka dina julklappar – för vem vill inte få ett par sköna yllesockor?
Längtar du också till att krypa upp i soffan och värma dig med en kopp te och ett par mysiga sockor på fötterna? Låt dig inspireras av Maja Karlssons bok Trettiofem sockor och prova på att sticka dina egna. Passande för såväl sena sommarkvällar som kyliga vinterpromenader, och även perfekt som en personlig och omtänksam present. För vem vill inte få ett par sköna yllesockor?
Raggsockor är en del av vårt kulturarv
Ordet socka kommer ursprungligen av latinets soccus – en slags sko, medan ordet strumpa betyder någonting avkortat, och har samma ursprung som stump. I Sverige går vi i strumplästen, men i finlandssvenskan används fortfarande det ålderdomliga uttrycket strumpfota. På 1600-talet kunde adjektivet sockad beskriva någon som var iklädd sockor.
Sockornas närvaro i vår vardag har satt spår i språket. Att ”gå på i ullstrumporna” kommer av seden att dra ullstrumpor över vinterskorna när det är halt, för att minska risken att halka. Uttrycket syftar på den som fortsätter med sitt, utan att ta hänsyn till yttre omständigheter. Att vara ”säker i sockorna” är ett annat gammalt talesätt som vittnar om att sockor är kopplade till en viss självsäkerhet – det betyder att man är stöddig. Sedan ett par år tillbaka firas Raggsockans dag den 24 oktober. Raggsockor är liksom knäckebröd och trasmattor en del av vårt kulturarv.
Ibland kallades de för fattigmansskor – genom att sticka ihop garn av ragg från get med ullgarn fick man fram en tjock, nästintill outslitlig socka, som på vintern drogs utanpå skorna och bildade en slags värmande yttersko. Ordet raggsocka ha sedan dess levt kvar, fastän sockorna sedan länge stickas av ullgarn och inte av ragggarn. Vad vi kallar dessa sockor verkar hänga hop med var i landet vi bor. Tjocksockar i Norrland och raggsockor i Mellansverige. Några säger yllesockor och andra stickestrumpor! Maja Karlsson som växte upp i Västmanland hävdar bestämt att de heter raggsocker. Vad säger du?
Både för nybörjaren och proffsstickaren
Att sticka kan verka komplicerat för den oinvigde, men behöver inte alls vara särskilt svårt. Med tydliga instruktioner kan vem som helst lära sig och uppleva stickning som en avslappnande och lustfylld hobby. I Trettiofem sockor blandar Maja Karlsson enklare sockor med mer avancerade mönster som passar både nybörjaren och proffsstickaren.
Här bjuder vi på en beskrivning på ett par härligt värmande raggsockor som kan kicka igång sticknings-lusten!
Mormors raggsockor – till beskrivninge
Dessa raggsockor är en modifierad variant av den allra första sockmodell Maja Karlsson lärde sig att sticka. Det var Majas mormor Greta som visade hur hon skulle göra, och tack och lov skrev hon också ned ”receptet” till mig. Maja har fortfarande kvar lappen i tryggt förvar. Mormor stickade alltid sina sockor parallellt, med hjälp av två uppsättningar strumpstickor. Först det ena skaftet, sedan det andra och så vidare. Väldigt klokt – för då slipper man drabbas av ”second sock syndrome”, som det kallas när socka nummer två förblir ostickad. Längtar du efter att förse dig själv eller någon i din närhet med ett par klassiska raggsockor? I så fall skulle Maja bli glad om du ville testa det här mönstret. Maja tycker nämligen att hälen är så finurlig – hoppas att du också gör det!
Förkortningar
- AM = avig maska
- GGR = gånger
- M = maska/maskor
- RM = rät maska
- MB = maskbåge/maskbågar
- TILLS = tillsammans
Mormors raggsockor – till beskrivningen
Detta är ett bearbetat utdrag ur Maja Karlssons Trettiofem sockor. Läs mer här!
Om boken
Att sticka yllesockor är ett lustfyllt och rogivande nöje. Dessutom kan man vara säker på att slutresultatet alltid blir uppskattat – alla vill ju ha varma fötter i sköna, vackra sockor! Den erfarna stickdesignern Maja Karlssons nya bok är full med sockor som kickar igång sticklusten – alltifrån den enklaste nybörjarsockan till mer avancerade beskrivningar. Här blandas sockor med olika konstruktioner och tekniker. Många stickas med flera färger och blir därmed lite tjockare och varmare. Men här finns också enfärgade sockor, varav några är prydda med spets- eller flätmönster. Beskrivningar och diagram är lätta att följa, och i slutet av boken finns också en teknik del som ingående visar de moment som kräver lite extra. Detta är en mycket användbar bok att inspireras av och att återvända till år efter år.
Om Maja Karlsson
När Maja var sex år, lärde hon sig sticka av sin mormor - ända sedan dess har hennes fascination över stickningens möjligheter vuxit. I dagsläget är hon stickdesigner, föreläsare, inspiratör och författare. Samtliga verksamheter är samlade i hennes eget företag Majas Manufaktur. Majas dagar är fyllda av mönsterdesign, skrivande, fotografering, bloggande, nätbutiksjobb, föreläsningar och kursledaruppdrag. Hon bor med man och dotter i Arvika – och verkar där i en ateljé med knarrigt trägolv och vansinnigt vacker rosentapet.
Genom fängslande foton och uttrycksfulla texter delar Maja dagligen med sig av sitt skapande, via instagramkontot @majasmanufaktur Sticka svenska mönsterkom ut 2016 och är Maja Karlssons första bok. Hennes andra bok, Trettiofem vantar, kom ut 2018.