Ta vara på halloweenpumpan – 3 höstiga recept
Kvällarna blir kallare och mörkare och löven har börjat falla från träden. Detta kan bara betyda en sak – det är hög tid för halloween. Som bekant är halloween den tiden på året som vi förknippar med läskiga utklädnader, bus eller godis och en förvirring kring vilket datum halloween faktiskt äger rum på. Enligt irländare och amerikanare infaller halloween den 31 oktober och i år sammanfaller den med Alla helgons dag. En annan viktig detalj som utgör halloween är pumpor där glada eller skrämmande ansikten karvas ur och blir till stämningsfulla lyktor. I veckans FaktaFredag bjuder vi på tre recept med pumpa ur dessa böcker: Mat på en plåt, Zeinas green kitchen och Baka bröd.
Historien bakom halloweenpumpan
Halloween (All Hallow's eve) är en keltisk skördefest som irländska immigranter tog med sig till USA på 1800-talet. De hade sedan 800–900 år f.kr eldat rovor i syfte att hålla onda andar borta, men de fann rovorna svårodlade i det nya landet. Det fanns däremot mängder av pumpor som man kunde skära hål och sätta ljus i. En tradition var också att sätta pumpalyktorna på gravarna för att skrämma bort en huvudlös man som ryktades halshugga de levande för att använda deras huvuden. Halloweenfirandet kom till Sverige i mitten på 1950-talet men gjorde då inget större avtryck. Det var först i mitten av 1990-talet som Halloweenfirandet med pumpor tog fart ordentligt. Det är en tradition främst för barn som klär ut sig och knackar dörr hos grannar för att få godis.
Pumpa i mat
Förutom att vara en läskig prydnad eller ett sätt att hålla onda andar borta gör sig pumpa även väldigt bra i matlagning. Pumpans kött kan du exempelvis ugnsrosta eller göra soppor på, och rostade pumpafrön är gott att ha på mat och bröd. Dessutom innehåller pumpan en hel del nyttigheter som kalium, A-, B-, C-vitamin och betakaroten vilket stärker hjärtat och är bra för immunförsvaret. Passa på att prova medan matbutikerna svämmar över med pumpor av olika sorter och storlekar.
3 hastiga recept – hoppas det smakar och glad halloween!
Pumpa och Zucchini med kapris, mandel och russin
Ur Mat på en plåt av Tareq Taylor
Här har vi en komplex liten anrättning i fina färger, där mandeln tillför textur och ricottan krämighet. Den rostade pumpans sötma och kaprisens syra är en riktigt bra kombination, om jag får säga det själv.
Ingredienser
4 portioner
400 g pumpa, t ex muscat
400 g gul och grön zucchini
2 vitlöksklyftor
Bladen från en kvist färsk
Rosmarin
50 g sötmandel
½ tsk salt
Nymald svartpeppar
2 msk olivolja
250 g ricotta
1 dl russin
10–12 jättekapris
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
- Skala och skär pumpaköttet i bitar som är ungefär 2 centimeter stora. Dela zucchinin i halvor på längden. Skär halvorna i kvartar som är lika stora som pumpabitarna. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
- Lägg zucchini och pumpabitarna på en plåt. Fördela vit lökshacket, rosmarinbladen och mandeln över alltihop. Salta och peppra. Ringla till sist över olivolja och blanda runt. Rosta i ugnen i cirka 35 minuter.
- Ta ut plåten och toppa med klickar av ricotta samt russin och kapris. Servera direkt, gärna med grillad fisk som tonfisk, lax eller torsk.
Domoda – gambiansk gryta
Ur Zeinas green kitchen av Zeina Mourtada
Domoda är en gambiansk gryta med en fyllig och smakrik jordnötssås. Den kan innehålla kött, men här har jag gjort den vegansk. Variationsmöjligheterna är i det närmaste oändliga när den tillagas utan kött – de flesta grönsaker fungerar utmärkt att blanda ner. Testa dig fram och njut av smakerna!
Ingredienser
6 portioner
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
rapsolja till stekning
2–3 mogna röda tomater
Ev. färsk chili eller chiliflakes (kan uteslutas)
250 g creamy jordnötssmör (osötat)
100 g tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
Ca 4 dl kokhett vatten
Ca 500 g sötpotatis eller pumpa
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Ev. färskpressad citronsaft (om du gillar syra)
Servering
Kokt ris, gärna jasminris
Gör så här:
- Grovhacka löken och finhacka vitlöken. Hetta upp olja i en kastrull och fräs alltsammans tills löken har blivit lite genomskinlig.
- Skär tomaterna i tärningar och vänd ner dem i grytan.
- Finhacka eventuellt chili, tillsätt den och stek lite till. Rör ner jordnötssmör, tomatpuré och buljongtärningarna.
- Tillsätt vattnet och rör om ordentligt. Låt grytan puttra utan lock tills såsen har tjocknat, det tar 40–50 minuter. Rör om ibland så att såsen inte bränner fast i botten, men rör inte om för ofta.
- Skär sötpotatisen/pumpan i bitar och vänd ner dem i grytan. Krydda med salt och peppar. Låt puttra under lock tills sötpotatisen/pumpan har mjuknat, det tar cirka 15 minuter. Tillsätt eventuellt citronsaft.
- Servera tillsammans med ris och eventuellt citronklyftor. Grytan smakar bara godare nästa dag, och fungerar bra att frysa in.
Fröknäcke
Ur Baka bröd av Martin Johansson
Knäckebrödet som är omöjligt att misslyckas med. Dessutom väldigt gott! Om man vill kan man ersätta rågmjölet med majsmjöl. Då blir knäcket helt glutenfritt.
Ingredienser:
1 dl (60 g) sesamfrö
1 dl (60 g) pumpakärnor
1 dl (60 g) solroskärnor
½ dl (30 g) hela linfrön
1 dl (50 gr) rågmjöl
½ tsk (3 g) salt
1 msk (15 g) honung
½ dl (40 g) rapsolja
2 dl (200 g) hett vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 135 grader varmluft.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt honung, olja och hett vatten. Rör om och låt stå i cirka 30 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut degen (som mest liknar gröt). Använd en slickepott och bred till ett så jämnt lager som möjligt, hela vägen ut i kanterna.
- Grädda knäcket i mitten av ugnen i cirka 60 minuter.
- Dra över pappret med knäcket till ett galler och låt svalna en stund innan du bryter det i bitar.
Recepten är hämtade ur
Mat på en plåt av Tareq Taylor