Bonnier Fakta, 2020-06-18

Foto: Simon Bajada, Ulrika Pousette

Tre somriga alkoholfria drinkar – perfekt till midsommar

Många förknippar speciella stunder, högtider och andra trevligheter med alkohol, men man kan förstås ha en riktigt bra mat- och dryckesupplevelse utan, vin, öl och snaps. Eller som Richard Mann, författare till Alkoholfritt – till maten, uttrycker det:

”Dryck som serveras till mat ska passa till maten, oavsett alkoholhalt. Så enkelt.” Varför inte testa att byta ut fördrinken mot en alkoholfri drink på midsommar, eller vilken annan sommarkväll som helst?

Vi bjuder på Richards smaksäkra recept på Blommor och bubbel och Lagermonade, och Camilla Hamids festliga glassdrink från boken Godare glass – utan glassmaskin!

Blommor och bubbel

Foto: Simon Bajada

Festlig och elegant, precis som namnet antyder. Det här är en drink som är utmärkt att skåla i och dricka till små klassiska mingelsnittar, t ex kanapéer med löjrom och smetana, med skinkröra med äpple eller med stekta kantareller och chèvre. Tänk på att sockerlagen behöver stå i rumstemperatur i ca 6 timmar.

Ingredienser

6 cl klar äppelmust, t ex Gastronomigruppens Ingrid Marie

4 cl kamomill- och citrussockerlag

2 tsk äppelcidervinäger

18 cl torrt mousserande vitt vin, t ex GodDryck no.1 eller Richard Juhlin Blanc de Blancs

Gör så här

  • Blanda äppelmust, kamomillsockerlag och äppelcidervinäger i en liten tillbringare eller ett rörglas och rör om.
  • Häll upp i två champagneglas eller coupetter. Toppa upp med mousserande vin och rör om försiktigt.

Kamomill- och citrussockerlag (ca 35 cl)

2 1/2 dl kallt vatten

2 1/2 dl strösocker

4 påsar kamomillte (gärna Tea pigs)

6 cl citronjuice

4 cl apelsinjuice

1/2 citron, skalet

1/2 apelsin, skalet

1 tsk honung

Gör så här

  • Blanda vatten och socker i en kastrull och lägg i tepåsarna. Låt koka upp. Tillsätt citronjuice, apelsinjuice, citrusskal och honung. Sänk till låg värme och rör om tills allt socker lösts upp.
  • Stäng av värmen och lägg på ett lock. Låt stå i rumstemperatur i 6 timmar.
  • Sila ner i en ren flaska – pressa ut all vätska ur tepåsarna – och förslut. Förvara i kylskåp där sockerlagen håller i minst 2 veckor.

Recept ur Richard Manns bok Alkoholfritt – till maten. Läs mer om boken här.

Foto: Simon Bajada

Lagermonade

Det här är en alkoholfri variant av shandy, en blandning av öl och lemonad som är vanlig i Storbritannien. Vill man göra det riktigt enkelt kan man blanda lika delar av en kolsyrad lemonad med en alkoholfri ljus lager. Experimentera gärna med andra ölsorter och kolsyrade drycker som till exempel ginger ale. Passar till lätt och fräsch mat som primörsallad med varmrökt lax samt komplexa rätter som kräftor och inlagd sill. Tänk på att sockerlagen behöver stå i rumstemperatur i ca 12  timmar.

Ingredienser

6 cl ljus grapefruktjuice

3 cl dillsockerlag

6 cl sodavatten

1 flaska (33 cl) ljus lageröl, t ex Carlsberg Non- Alcoholic

Gör så här

  • Blanda grapefruktjuice, dillsockerlag och sodavatten i en liten kanna eller ett rörglas.
  • Häll upp i två vinglas. Toppa med lageröl och rör om försiktigt.

Dillsockerlag (ca 30 cl)

Ingredienser

2 dl kallt vatten

3 dl strösocker

4 dl (40 g) färsk dill

  • Blanda vatten och socker i en kastrull och rör om. Låt koka upp. Tillsätt dill när vattnet börjar koka. Sänk till låg värme och rör om tills allt socker lösts upp.
  • Ta av från värmen och lägg på ett lock. Låt stå i rumstemperatur i 12 timmar.
  • Sila ner i en ren flaska, förslut och förvara i kylskåp där sockerlagen håller i minst 2 veckor.

Recept ur Richard Manns bok Alkoholfritt – till maten. Läs mer om boken här.

Floatdrink

Foto: Ulrika Pousette

Trevlig för både ögon och smaklökar! Här får du tips på piffigaste drinken du kan göra på bara några enstaka minuter. Glassen behöver stå i frysen i minst 6 timmar, men du kan förstås köpa färdig glass i mataffären.

Ingredienser

4 drinkar

250 g färska bär (björnbär, hallon eller blåbär, eller en bärmix)

4 kulor blåbärsglass

4 dl sockerdricka

Vegan? Byt ut glassen mot växtbaserad glass.

Gör så här:

  • Lägg en näve färska bär i botten på varje glas. Lägg en kula glass ovanpå.
  • Häll på sockerdrickan vid sidan av glasskulorna. Kolsyran i sockerdrickan kommer att reagera med glassen och ge ett härligt skum på ytan. Servera direkt!

Blåbärsglass

En god bärglass ska smaka mycket bär! Annars får det vara. Den här varianten är superenkel att göra. Du kan i princip byta ut blåbären mot vilka bär du vill, men glassens konsistens kommer att variera efter bärens olika vätskeinnehåll.

Ingredienser

Ca 1 ½ liter

8 dl färska eller frysta blåbär

Saft från 1 citron

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

5 dl vispgrädde

  • Mixa blåbär, citronsaft, socker och vaniljsocker slätt med stavmixer.
  • Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt blåbärspurén och vänd försiktigt samman med en slicke pott till en jämn smet.
  • Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 ½ liter. Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten. Låt gärna tina före servering: i 5‒10 minuter i rumstemperatur eller i cirka 15 minuter i kylskåp.

Recept ur Camilla Hamids bok Godare glass – utan glassmaskin. Läs mer om boken här.