Bonnier Fakta, 2021-11-24

Utforska stickningens grunder med Ivar Asplund

Med ett tjugotal projekt i varierande svårighetsgrad – från det enklaste enkla till det mer utmanande – är Ivar Asplunds nya bok Sticka från grunden både för nybörjare och mer erfarna stickare.

Sticka från grunden

Här hittar du ett smidigt sätt att lägga upp maskor. Hur du stickar rätt och avigt och vilka effekter man kan uppnå när man kombinerar de två olika sticksätten. Hur enkelt det är att sticka hålmönster. Hur du läser diagram och hur stickbeskrivningar är uppbyggda. Hur du maskar av och avslutar ett stickprojekt både enkelt och snyggt. Vad du ska tänka på när du väljer garn och vad du behöver för material utöver stickorna.

Alla tekniska moment som dyker upp i beskrivningarna finns tydligt beskrivna i bokens teknikdel och för varje projekt du ger dig på lär du dig något nytt och blir allt skickligare. En pedagogisk och inspirerande bok om stickning som är rikligt illustrerad med fotografier och teckningar.

Fotografi av Tina Axelsson • Illustration av Karin Björkquist

Ur författarens förord

Oavsett om du är nybörjare eller ej hoppas jag att du kommer att ha nytta och glädje av boken! Du kommer att klara dig långt med det tekniska den innehåller, även om det är fråga om det mest grundläggande. Om grunderna ger mersmak att utforska fler sätt lägga upp, öka, minska och så vidare har du mycket att se fram emot! Det tar aldrig slut, och det är nog en anledning till att jag fortfarande tycker att stickning blir roligare och roligare, trots att det är över 40 år sedan farmor visade mig hur det går till.

Ur innehållet

  • Komma i gång
  • Gå vidare med räta och avig
  • Alla dessa val
  • Beskrivningar
  • Mönstersamling

Om Ivar:

Ivar Asplund är en uppskattad lärare och kursledare i stickning. Han har tidigare skrivit boken Sticka flätor (2017).

VALKAD MÖSSA

Foto: Tina Axelsson

Vi bjuder på en beskrivning – ladda ner här

Det här ett bra projekt om du föredrar att sticka bara räta maskor. Först stickar du några varv fram och tillbaka och sedan fogar du ihop och stickar runt. De inledande varven minskar risken för att stickningen vrider sig. (Det är ingen höjdare att upptäcka att man stickar en åtta i stället för ett rör …) Visserligen blir det en glipa att sy ihop, men du har ju uppläggningssvansen att fästa och den kan du använda. Och om du inte får till en riktigt snygg söm kommer den ändå att suddas ut efter en omgång i tvättmaskinen.

Vill du inte sy kan du sticka runt från början, men sticka då vartannat varv räta maskor och vartannat varv aviga för att resultatet ska bli rätstickning.